Ezt a cikket egy méltán “híres” kapcsolásnak szenteljük, bár DIY körökben kevésbé ismert mi azért úgy gondoljuk, hogy nagy jelentőségű volt ennek a kapcsolástechnikának megjelenése, amit még a mai napig is alkalmaznak kisseb módosításokkal, olyan híres gyártók, mint pl: a Rotel, Harman/Kardon, stb!  Az erősítő 1977-ben jelent meg a híres Fairchild ajánlásával, a kapcsolás megalkotója pedig a Fairchild fejlesztőmérnöke Hans Palouda volt! Később kb 1980 -ban a Rádiótechnika hasábjain is találkozhattunk az erősítővel, Sípos Gyula írt róla cikket és tapasztalatokat! Magával az erősítő topológiájával magyar mérnökök is foglalkoztak, egyet azért mi is megemlítünk ő pedig nem más, mint Borbély Ernő!  Ebben az időszakban úgymond “divat”-nak számított az elektroncsöves technika lemásolása, ergo arra törekedtek a mérnökök, hogy tranzisztorokkal minél inkább a csöves erősítők hangzásvilágát érjék el, több kevesebb sikerrel! A most közölt erősítő szakított ezzel a hagyománnyal, és egy olyan elrendezést /technikát alkalmaz, ami teljes egészeben megfelel a félvezetők nyújtotta lehetőségeknek és tulajdonságoknak!  A torzítások és más zavaró jelek mérése egy átlagosan felszerelt műhelyben a mérhetetlenül alacsony értékek miatt igen nehézkes, vagy nem is lehetséges! De nem ragozzuk tovább a szót feleslegesen nézzük is meg magát a kapcsolást!

Íme az eredeti kapcsolás:

Fairchild AN3366

Rövid ismertetés, leírás:

Az erősítő bemenetére érkező jelet a C1-es 10uF-os kondenzátor fogadja , majd a jel egy nagyfrekvenciás alul áteresztő szűrőn (R1,C2)  keresztül ,megy a már jól ismert differenciál erősítőkhöz , amiből itt rögtön 2 is van (Q1 Q2,Q3,Q4), ( többek között ez is az oka a kis torzításoknak), ezek az erősítők a minél kisebb eltérések elkerülése érdekében megfelelően linearizálva vannak .A következő fokozat a nagyjelű feszültség erősítő fokozat (Q7,Q5)  , ahol látható két darab ellenállás (R25,R28) , melyek a fokozat erősítését fogják meg annak érdekében hogy minél lineárisabb és kedvező frekvenciamenetet kapjunk ! Végül de nem utolsósorban a meghajtó fokozathoz értünk, ami egy emmiter követő kapcsolást valósít meg! A két tranzisztornak közös emmiter ellenállása van, ami kimondottan merevvé és nagy sebességűvé teszi ezt a fokozatot!

Néhány jó tanács …

Tudjuk sokan alkalmaznak BC jelű tranzisztorokat erősítő építéskor, ami valahol érthető is ugyanis könnyen beszerezhető és nem is drága! Az erősítő megépíthető ezen tranzisztorok alkalmazásával is DE ne számítsunk túlságosan jó hangra! Ma már sokkal jobb félvezető készlettel is megépíthető a kapcsolás és a hangja is jóval szebb, mint a BC verziós megvalósítással, a cikk végén le is írjuk az általunk alkalmazott félvezetők listáját! Továbbá az erősítő megépítésekor ügyelni kell a kis offset feszültségre is! Ezt a Q1, Q2, Q3, Q4 tranzisztorok összeválogatásával (15%) érhetjük el, azaz mind a 4 tranzisztornak azonos áramerősítési tényezőjűnek kell lennie! A C1 es bemeneti csatolókondenzátor mindenképpen valami jó minőségű MKP vagy MKT kondenzátor legyen!

Az általunk használt félvezetők:

Q1, Q2: KSC1845

Q3, Q4: KSA992

Q5, Q7: KSC3503, KSA1381

Q8, Q9: 2SA1837, 2SC4793

Q10, Q11: 2SC3263,2SA1294

Általunk készített Fairchild panel:

Fairchild panel